Cluster Yapıda ki Hyper-V Sunucularında Quorum Diskinin Değiştirilmesi

Merhaba,

Storage geçişlerinde disk alanlarını kullanan sunucuların üzerinde ki rollerin yeni depolama alanından eklenen diskler üzerine aktarılması bazen çok kolay olabildiği gibi bazen de çetrefilli bir hal alabilmektedir. Bu makalemde sizlere cluster yapıda ki Hyper-V sunucularının kullandığı Quorum diskinin taşınmasını anlatmaya çalışacağım. Failover cluster konifigurasyonunda quorum yapısını anlatan detaylı bir makaleye http://technet.microsoft.com/fr-fr/library/cc770620%28v=ws.10%29.aspx#BKMK_why adresinden ulaşabilirsiniz.

Öncelikle Quorum diskimizi storage yönetim paneli üzerinden cluster yapısına dahil olan tüm sunuculara göstermemiz gerekmektedir. Ardından bir sunucuda ilgili diski online duruma getirip formatladıktan sonra diskin görevinin anlaşılmasına olanak sağlayacak şekilde bir sürücü harfi verilmesi gerekmektedir. Burada ki işlemde ben diske Witness anlamında W harfini kullandım, dilerseniz siz Quroum anlamında Q harfini de kullanabilirsiniz. Ancak daha önceden Q kullandıysanız tekrar kullanmamanızı öneriyorum. İlgili diski formatladıktan sonra tekrar offline moda alıp diğer Hyper-V sunucuları üzerinde de tek tek online duruma getirip otomatik sistem tarafından atanan sürücü harfini (genellikle D ya da E olur) W olacak şekilde değiştirelim. Tüm node lar üzerinde bu işlemi yaptıktan sonra bir node üzerinde ilgili diski online mode a çekelim.

Quorum Disk Change_1Quorum Disk Change_2Quorum Disk Change_3Ardından Failover Cluster Manager konsolunda cluster adımızı seçelim ve sol tarafta ki ağaç yapısından Storage–> Disks bölümüne geçelim. Burada Actions bölümünden Add Disk linkine tıklayalım ve açılan menüde karşımıza disk geleçektir. Buradan diski seçip Ok dediğimizde artık Disks altında eklemiş olduğumuz diski Available Storage olarak göreceğiz.

Quorum Disk Change_7Diski Available Storage olarak gördüğümüzde artık Quorum diski olarak atayabiliriz. Yine Failover Cluster Manager konsolumuzda cluster ismimize tıklayalım ve sağ tarafta bulunan Actions menüsünden More Actions–> Configure Cluster Quorum Settings… seçeneğine tıklayalım.

Quorum Disk Change_4Açılan menü de karşılama ekranını geçelim ve karşımıza gelen bölümde “Select the quorum witness” seçeneğini seçelim ve Next diyerek ilerleyelim.

Quorum Disk Change_8Karşımıza gelen “Select Quorum Wİtness” ekranında “Configure a disk witness” seçeneğini seçelim ve Next diyerek ilerleyelim.

Quorum Disk Change_9Karşımıza gelen ekranda mevcut quorum diskimizi ve az önce Available Storage olarak gözüken diskimizi göreceğiz.

Quorum Disk Change_5Burada varolan disk yerine quorum konfigurasyonunu taşıyacağımız diski seçelim,

Quorum Disk Change_6Next diyerek ilerlediğimizde bizden onay istenecektir. Değişikliği onayladığımızda cluster yapımızın quorum konfigurasyonu yeni diske aktarılacaktır ve eski disk Available Storage olarak Failover Cluster Manager konsolunun Disks bölümünde görüntülenecektir.

Quorum Disk Change_10Quorum Disk Change_11Artık eski Quorum diskini offline a çekip sistemden ayırabiliriz. Bir sonra ki makalemde bu sefer sanal makinelerin yeni disklere nasıl aktarılacağından bahsedeceğim.

Bu makalemde sizlere cluster yapıda ki Hyper-V sunucularının kullandığı Quorum diskinin değiştirilmesini anlatmaya çalıştım.

Faydalı olması dileğimle…

You may also like...

1 Response

  1. Recep YUKSEL says:

    Hakan hocam eline sağlık.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *