1. Domain adının değiştirilebilmesi için Orman İşlev Düzeyinin Windows 2003 Server olması gereklidir. (Active Directory Domains and Trusts konsolunda Active Directory Domains and Trusts yazısına sağ tıkalyarak Raise Forest Functional Level seçeneği ile ormanın işlev düzeyini yükseltebiliriz)
2. Domain adının değiştirilebilmesi için Etki Alanı İşlev Düzeyinin Windows 2003 Server olması gereklidir. (Active Directory Users and Computers konsolunda etki alanı adına sağ tıklayarak Raise Domain Functional Level seçeneği ile etki alanımızın işlev düzeyini yükseltebiliriz)
3. Bu işlemi yapacak kullanıcının Enterprise Admins grubuna üye olması gereklidir.
4. Ormanda ya da domain de Exchange 2003 var ise en azından SP1 yüklü olmalıdır.
5. DNS sunucuda yeni domain adı ile ilgili bir zone hazırlanmış olmalıdır.
(DNS konsolunu açarak burada Forwad Lookup Zones kısmına sağ tıklayarak New zone seçeneği ile bir Primary zone oluşturalım. Bu zone u tüm orman çapında ki dns sunuculara çoğaltılması seçneğini seçerek devam edelim. Daha sonra test.com.tr adında bir zone ismi verelim ve “Allow only secure dynamic updates” ile yeni zone oluşturma işlemi tamamlanmış olur
)
Bu işlemleri bir örnek üzerinde yaparak daha anlaşılır hale getirelim. Örneğimizde DENEME.COM.TR adlı bir etki alanımız olsun. İlk olarak hem ormanımızın hem de etki alanımızın işlev düzeylerini Windows 2003 Server a yükseltelim. Bu işlemden sonra etki alanında ki işlemi yapacak olan Kemal kullanıcısını DENEME.COM.TR da bulunan Enterprise Admins grubuna üye yapalım. Daha sonra DENEME.COM.TR da bulunan DNS sunucumuzda TEST.COM.TR adında bir zone oluşturalım.
İşlemler için komut satırından Microsoft Domain Rename Tools klasörüne gelinir. Burada rendom /list komutu çalıştırılarak o an ortamdaki domain lerin Domainlist.xml adlı bir dosyaya yazılması sağlanır. Bu dosya notepad ile açılarak DENEME.COM.TR görünen yere TEST.COM.TR ve DENEME olan NETBIOS adını da TEST olarak değiştirelim.
Bu işlemlerden sonra komut satırında rendom /upload komutunu vererek dclist.xml dosyasının oluşturulmasını sağlayalım. Bu listede etki alanında bulunan tüm DC lerin listesi yer alır.
Bu dosyanın oluşturulduğunu gördükten sonra komut satırında rendom /preapare komutu verelim.
İşlem tamamlanınca rendom /execute komutunu vererek etki alanı adını değiştirme işlemini tamamlamış oluruz. Sistemimizin yeniden başlatılacağına dair uyarı çıkacaktır ve bilgisayarımız yeniden başladığında yeni domain adımız ile birlikte sistemde oturum açabiliriz.
Etki alanının adı değişmeden önce etki alanına katılmış bilgisayarların etki alanı isimleri ve tam bilgisayar adları otomatik olarak değiştirilmiştir. Ancak yeni etki alanı adını kullanarak oturum açılabilmesi için kullanıcıların oturumlarını kapatıp tekrar girmeleri
gerekmektedir.
M. Hakan CAN
Related
Yazı için çok teşekkürler gerçekten açıklayıcı bir makale olmuş.
Hocam Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.
Ancak şöyle bir sorun var. Burda bahsettiğiniz adımları uygulayarak domain adı değiştirmek istediğim zaman
“rendom /list ” komutunu uyguladığımda “”Sunucu İsteği İşlemek İstemiyor : 8542″” şeklinde bir hata alıyorum
Sistemimde Forest ve domain Functional Seviyeleri Server 2003
Forestimde Exchange 2003 var ve SP2 yüklü
Bir türlü isim değişikliğini yapamıyorum. yardımcı olabilirseniz sevinirim…
Hocam açıkcası Exchange yüklü olan ortamlarda bildiğiniz üzere Exchange ve Active Directory nin bütünleşik çalışması nedeniyle domain adının değiştirilmesi tavsiye edilmemektedir.