Hyper-V Virtual Networking Nedir?
Merhabalar,
Hyper-V sunucuları ile birlikte biz sistemcilerin hayatına Virtual Networking kavramı da girmiş oldu. Virtual Networking sayesinde aynı Hyper-V sunucusu üzerinde ya da cluster ortamda çalışan Hyper-V sunucuları üzerinde farklı network ortamları oluşturulabilmekte oluşturulan bu farklı network lerden farklı vlan lara hizmet verilmesi sağlanabilmektedir. Bu makalemde sizlere Hyper-V Virtual Networking nediri anlatmaya çalışacağım.Hemen bir örnek ile devam etmek istiyorum. Diyelim ki Hyper-V sunucularınızı kullanarak hem iç ağınıza hem de dmz bölgesine hizmet vermek ya da test ortamında ürün ortamında çalışan bir uygulamayı aynen çalıştırmak isteniyor ise nasıl bir yol izlenmelidir? Bu sorunun cevabını verebilmek için Virtual Networking mantığını doğru şekilde kavramış olmamız gerekmektedir. Hyper-V sunucuları üzerinde bizlere üç farklı network ortamı oluşturabilmek için imkan tanınmaktadır. Bunları,
- External Virtual Network
- Internal Virtual Network
- Private Virtual Network
şeklinde sıralayabiliriz. Yukarıda ki virtual network ortamlarının nasıl çalıştığı ve hangi amaçlar için kullanılabileceğini aşağıda bölümler halinde değineceğiz.
External Virtual Network
Bu network seçeneği bize Hyper-V sunucusu üzerinde çalışan sanal makinelerinden bu network bölümüne atanmış olanlarının hem birbirleri hem parent partition hem de gerçek ağ ortamı ile iletişim kurabilmelerini sağlar. Bu sayede ortamımıza hizmet vermekte olan sunucularımız (örneğin DC, DHCP, KMS, Print vb.) ürün ortamında bulunan diğer sunucular ve client lar ile iletişim kurabilir ve üzerlerinde çalışan hizmetler ortamda ki diğer client ları tarafından kullanılabilir. Bunu biraz daha net anlatabilmek için aşağıda ki çizimi incelemenizi tavsiye ediyorum.
NOT: Yukarıda ki çizime bakıldığında Hyper-V rolü etkinleştirildiğinde Parent Partition olarak tabir edilen 2008 R2 işletim sisteminin de bir sanal makine haline geldiği görülebilir.
Yukarıda ki çizimi açıklamaya çalışayım. Parent partition üzerinde bir External Virtual Network oluşturduğumuzda aslında bir external virtual switch ve bir sanal network kartı oluşturulur. Ardından sanal network kartı external virtual switch üzerinde ki bir sanal porta bağlanır. Aynı zamanda Hyper-V sunucusu üzerinde ki fiziksel network kartı sanal olarak bu external network switchine bağlanır. Sunucu üzerinde ki fiziksel network kartı fiziksel olarak ortamda bulunan fiziksel switch e bağlanır. Bu sayede parent partition External Network Switch i kullanarak fiziksel ağ ortamına ulaşabilir. Hyper-V sunucusu üzerinde bir External Virtual Network oluşturmak için Hyper-V Manager konsolu üzerinden Virtual Network Manager bölümüne girilir ve New Virtual Network–> External Virtual Network seçeneği seçilip Add butonuna tıklanır. Name bölümüne bir isim verilir (Örneğin ExtVM Network). Connection Type bölümünde Hyper-V sunucusu üzerinde bulunan bir fiziksel network kartı seçilir. Eğer aynı network kartı Hyper-V sunucusunun uzaktan yönetimi içinde kullanılacak ise “Allow management operating system to share this network adapter” seçeneği de işaretlenir. Eğer bu network kartı belirli bir vlan da kullanılacak ise “Enable virtual LAN identification for management operating system” seçeneği işaretlenerek ilgili VLAN ID yazılır ve OK tıklanarak işlem tamamlanır. External Virtual Network oluşturulması ile birlikte Hyper-V sunucumuzun network ayarları aşağıda ki ekran görüntülerinde ki şekilde değişir
NOT: Oluşturulmak istenen herbir External Virtual Network için Hyper-V sunucusu üzerinde bir fiziksel network kartı bulunmak zorundadır.
Yukarıda ki iki Local Area Connection ekran görüntüsünden anlaşılacağı üzere Hyper-V sunucusu üzerinde ki fiziksel network kartında bulunan TCP/IP protocol leri kaldırılarak yerine sadece Microsoft Virtual Network Switch Prokolü eklendi. TCP/IP protokolleri ise oluşturulan External Virtual Network bölümüne eklendi.
Internal Virtual Network
Bu network seçeneği bize Hyper-V sunucusu üzerinde çalışan sanal makinelerinden bu network bölümüne atanmış olanlarının hem birbirleri hem de parent partition ile iletişim kurabilmelerini sağlarken gerçek ağ ortamına çıkamaz ve burada ki yapılar ile iletişim kuramazlar. Bunu biraz daha net anlatabilmek için aşağıda ki çizimi incelemenizi tavsiye ediyorum.
Yukarıda ki çizimi açıklamaya çalışayım. Parent partition üzerinde bir Internal Virtual Network oluşturduğumuzda aslında bir internal virtual switch oluşturulur. Ardından sanal network kartı internal virtual switch üzerinde ki bir sanal porta bağlanır. Hyper-V sunucusu üzerinde bir Internal Virtual Network oluşturmak için Hyper-V Manager konsolu üzerinden Virtual Network Manager bölümüne girilir ve New Virtual Network–> Internal Virtual Network seçeneği seçilip Add butonuna tıklanır. Name bölümüne bir isim verilir (Örneğin IntVM Network). Internal Virtual Network oluşturulması ile birlikte Hyper-V sunucumuzun network ayarları aşağıda ki ekran görüntülerinde ki şekilde değişir.
Bu network seçeneği bize Hyper-V sunucusu üzerinde çalışan sanal makinelerinden bu network bölümüne atanmış olanlarının sadece birbirleri ile iletişim kurabilmelerini sağlarken gerçek ağ ortamına çıkamaz ve parent partition dahil burada ki yapılar ile iletişim kuramazlar. Bunu biraz daha net anlatabilmek için aşağıda ki çizimi incelemenizi tavsiye ediyorum.
Yukarıda ki çizimi açıklamaya çalışayım. Parent partition üzerinde bir Private Virtual Network oluşturduğumuzda aslında bir private virtual switch oluşturulur. Hyper-V sunucusu üzerinde bir Private Virtual Network oluşturmak için Hyper-V Manager konsolu üzerinden Virtual Network Manager bölümüne girilir ve New Virtual Network–> Private Virtual Network seçeneği seçilip Add butonuna tıklanır. Name bölümüne bir isim verilir (Örneğin PrivVM Network).
Private virtual network sayesinde dış network ortamından tamamen bağımsız olan bir test platformunu Hyper-V sunucularımız üzerinde hayata geçirebiliriz.
Oluşturulabilen bu çeşitli virtual network ler sayesinde pek çok senaryo Hyper-V sanallaştırma platformu kullanılarak gerçekleştirilebilecektir. Bu senaryolara bir örnek vermek gerekirse,
Hyper-V sunucusu üzerinde aşağıda ki gibi isimlendirilen 3 farklı virtual network oluşturulsun.
- VMNetwork: Sadece sanal makinelerin kullanacağı bu virtual network external virtual network olması sayesinde sanal makineler birbirleri, parent partition ve gerçek ağ ortamı ile iletişim kurabilecektir.
- MNetwork: Hyper-V sunucularının uzaktan yönetilmesi için ayrı bir external virtual network oluşturulmuş olur. Bu sayede sanal makineler ile yönetimin farklı kanallar kullanması ve sanal makinelerin yönetim işlemlerinin getirdiği network yoğunluğundan olumsuz etkilenmemesi sağlanmış olur.
- DMZNetwork: Bu network sayesinde Hyper-V sunucularımız üzerinde web sitelerimizi, dış dns sunucularımızı çalıştırabiliriz. Burada ki tek fark Hyper-V sunucumuz üzerinde bu virtual network tarafından kullanılan fiziksel network kartını fiziksel ortamda ki DMZ switch ya da vlan üzerine atanması olacaktır.
Yukarı da ki senaryo çeşitlendirilebilir yada siz başka senaryoları Hyper-V ortamının sunduğu virtual network imkanı sayesinde hayata geçirebilirsiniz. Son olarak Virtual Network Manager konsolunda MAC Address Range bölümünden kısaca bahsetmek istiyorum. Bu bölümde Hyper-V sunucuları üzerinde çalışan sanal makinelerin kullanacağı network adapter ler için verilecek MAC adreslerinin bir havuzu bulunmaktadır. Burada bir network adapter için verilebilecek minimum ve maksimum MAC adresi belirlenmektedir. Dilenirse bu bölüm düzenlenebilir. Ancak gerçek ortamla ilgili bir problem yaşamamak için bu bölümün düzenlenmesi büyük dikkat istemektedir. İlgili bölümün ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.
Bu makalemde sizlere Hyper-V Virtual Networking nediri anlatmaya çalıştım.
Faydalı olması dileğimle…
Hakan hocam ellerine sağlık bir başucu makalesi olmuş. Herkesin merak ettiği anlamakta zorluk çektiği bir konuyu süper anlatmışsın. Bence eşi benzeri yok sanal ortamda.
Çok teşekkürler.