Microsoft App-V Management Server Kurulumu

Merhabalar;

Sanallaştırma artık oldukça popüler hale geldi. Günümüzde en çok bilinen sanallaştırma tipi sunucu sanallaştırması olmasına rağmen Microsoft için sanallaştırma platformlarını aşağıda ki listede görebiliriz. Buna göre;

  • Sunucu sanallaştırması (Hyper-V)
  • Uygulama sanallaştırması (App-V)
  • Masaüstü sanallaştırması (Desktop Virtualization)
  • Oturum sanallaştırması (Eski adıyla Terminal Services)

Uygulama sanallaştırmasının faydalarını kullanıcıların bilgisayarlarına herhangi bir dosyanın yüklenmemesi, dosya yüklenmemesi sebebiyle işletim sisteminde uyumsuzluk sebebiyle oluşabilecek sorunların önüne geçilmesi, kullanıcıların hangi bilgisayarda oturum açarlarsa açsınlar kendileri için hazırlanmış olan uygulamalara erişebilmeleri ve lisans maliyetleri yüksek olan uygulamaların da merkezi olarak kontrol edilebilmesi şeklinde sıralayabiliriz.

NOT: Kurulumu anlatmaya başlamadan önce App-V sunucusunun kullanacağı SQL Server veritabanının dil ayarlarının Latin1_General_CI_AS şeklinde olduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde kurulum sırasında Error 25109 hatası alınacaktır. Konu ile ilgili açıklamalı makaleme https://www.mhakancan.com/microsoft-app-v-management-server-kurulum-hatasi-error-25109/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Kurulumu Microsoft Optimization Desktop Pack menüsünde bulunan Install Management Server linkine tıklayarak başlatıyoruz. Karşımıza aşağıda ki ekran görüntüsü gelecektir.

Next diyerek ilerleyelim ve lisans anlaşmasını kabul edelim. Tekrar Next diyerek ilerlediğimizde kayıt için gerekli olan kullanıcı adı ve kurum bilgisi alanlarını dolduralım ve Next diyerek devam edelim. Karşımıza gelen ekranda kurulum sırasında SQL Server sunucumuz başka bir sunucu üzerinde çalıştığından Custom seçeneğini seçerek Next diyerek devam edelim. Karşımıza kurulacak uygulamaların bulunduğu ekran gelecektir. Burada da herhangi bir düzenleme yapmadan Next diyerek devam edelim. Ardından kurulumun bizde SQL Server sunucusunun ismi istenecektir. Burada “Use the following host name to access the database server” seçeneğini seçelim ve alt bölüme SQL Server sunucumuzun adını yazalım. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibi olacaktır.

NOT: Port numarası olarak 1433 gözüktüğüne dikkat edersek SQL Server sunucusu üzerinde ki firewall açık durumda ise bağlantı kurulabilmesi için 1433 nolu port numarasına izin verilmelidir.

SQL Server sunucumuz ile bağlantı sağlandıktan sonra karşımıza var olan veritabanını (eğer eskiden aynı veritabanı sunucusu üzerinde oluşturulmuş ise) kullanabileceğimiz ya da yeni bir veritabanı oluşturacağımız ekran gelecektir. Burada “Create a new database” seçeneğini seçelim ve veritabanımıza bir isim belirleyelim. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.

Next diyerek ilerleyelim. Karşımıza, bağlantının güvenli yapılması için kullanabileceğimiz sunucu sertifikasını belirleyeceğimiz ekran gelecektir. Biz sertifika kullanmayacağımız için Next diyerek bu ekranı geçebiliriz.

Güvenlik ekranını geçtikten sonra karşımıza client ların hangi portu kullanarak management server ile bağlantı kurabileceğini belirleyeceğimiz ekran gelecektir. Burada ki varsayılan port numarasını değiştirmeden (554) next diyerek devam edelim. Dilenirse başka bir port da kullanılabilir ancak firewall üzerinden gerekli ayarlamalar yapılmalıdır.

İlerlediğimizde karşımıza gelen ekran da Application Virtualization Management Server yönetim konsolunu kullanabilecek grubu belirleyebiliyoruz. Bunun avantajı her seferinde yönetim için kullanıcı ekleyip çıkarmaktansa ilgili kullanıcıları gruba ekleyip çıkarmak çok daha pratik olacaktır. Bu nedenle Active Directory üzerinde oluşturmuş olduğum SG_App-V_Admins grubunu Group Name bölümüne yazıyorum. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.

İlgili grubumuzu da yazdıktan sonra Next diyerek ilerleyelim. Karşımıza aşağıda ki ekran görüntüsü gelecektir.

Next diyerek ilerlediğimizde dağıtacağımız uygulamalarımızın dosyalarının tutulacağı disk alanını seçiyoruz. Bu alan uygulama eklendikçe büyüyeceği için sistem diski dışında büyük bir disk alanını kullanmak doğru olacaktır. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.

Gerekli alanı seçtikten sonra Next diyerek ilerleyelim ve karşımıza gelen ekranda Install diyerek kurulumu başlatalım. Kurulum tamamlandığında Finish diyerek kurulum ekranından çıkalım. Ardından Application Virtualization Management Console uygulamasını çalıştıralım. Konsol üzerinde Application Virtualization Systems a sağ tıklayarak (aynı işlemi sağ tarafta bulunan bölümde Connect to Application Virtualization System seçeneğine tıklayarak da yapabiliriz) Connect to Application Virtualization System seçeneğine tıklayalım. Karşımıza gelen bağlantı seçeneğinde “Web Service Host Name” bölümüne localhost yazıp ve “Use secure connection” seçeneğinde ki işareti temizleyelim ve OK e basarak bağlantımızı sağlayalım. Ekran görüntüleri aşağıda ki gibi olacaktır.

Bu işlemlerin ardından kurulumumuzu başarılı bir şekilde tamamlamış olduk. Bir sonraki makalemizin konusu ise client lara uygulama dağıtmak olacak.

Faydalı olması dileğimle…

M. Hakan CAN

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *