Microsoft Hyper-V Manager Yönetim Konsolu

Sunucumuz üzerinde Hyper-V rolünü etkinleştirdiğimizde Administrative Tools bölümüne Hyper-V Manager isimli yönetim konsolu eklenecektir. Bu konsolu kullanarak Hyper-V sunucumuz üzerinde aşağıda ki işlemleri yapabiliriz.

  • Yeni sanal makineler oluşturabilir, başlatabilir ya da durdurabiliriz.
  • Var olan sanal makinelerin ayarlarını düzenleyebilir ya da sanal makineyi silebiliriz.
  • Sanal makineleri Export yöntemiyle dışarıya aktarabilir ya da daha önce dışarı aktarılmış sanal makineleri Import yöntemiyle Hyper-V sunucumuza ekleyebiliriz.
  • Hyper- V rolümüzün ayarlarını düzenleyebiliriz.
  • Hyper-V sunucumuzun Virtual Networks ayarlarını düzenleyebiliriz.
  • Konsolu kullanarak uzakta ki sanallaştırma sunucularını ve üzerlerinde ki sanal makineleri yetkimiz dahilinde yönetebiliriz. Artık yönetmek istemediklerimizi de kaldırabiliriz.
  • Sanal makinelerimizin disklerinin tipini değiştirip (Differencing disk tipini Fixed disk tipine dönüştürmek gibi), boyutlarını büyütebiliriz.
  • Hyper-V servisini durdurup yeniden başlatabiliriz.

Hyper-V Manager konsolumuzun görüntüsü aşağıda ki gibi olacaktır. Hyper-V Manager konsolunda anlatılacak bölümler 1 den 12 ye kadar numaralandırılmıştır. Öncelikle üzerinde sanal makine olmayan Hyper-V sunucusunun Hyper-V Manager konsolunu inceleyelim.

  1. Bu bölümde Hyper-V Manager konsolundan yönetilen Hyper-V sunucularının isimleri görüntülenecektir. Dolayısıyla bu konsolu kullanarak ortamımızda ki tüm Hyper-V sunucularını yönetmek mümkündür. Bunun için Hyper-V Manager a sağ tıkladıktan sonra “Connect to server…” seçeneğine tıklayıp ardından açılan iletişim kutusuna bağlanılmak istenen Hyper-V sunucusunun adının yazılıp OK butonuna tıklanması yeterli olacaktır. Eğer Hyper-V sunucumuz etki alanı ortamına dahil ve kullanıcımızın yetkisi var ise sunucu direk konsola eklenecektir. Aksi takdirde ilgili Hyper-V sunucusu için yetkili bir kullanıcı adı ve parola belirtilmesi gerekecektir.
  2. Virtual Machines bölümünde 1 numaralı bölümde seçilen Hyper-V sunucusu üzerinde bulunan sanal makineler görüntülenecektir. Bu bölümde ayrıca sanal makinenin o anki durumu, işlemci kullanım oranı, bellek miktarı, ne kadar zamandır açık olduğu gibi bilgiler canlı olarak takip edilebilir. Windows Server 2008 R2 Sp1 ile gelen Dynamic Memory özelliği ile ilgili alanlarda eğer Hyper-V sunucusu üzerine Sp1 kurulu ise görülebilecektir.
  3. Snapshots bölümünde 2 numaralı bölümde seçili durumda olan sanal makinenin eğer var ise alınmış olan snapshot lar görülebilir, silinebilir ya da seçilen snapshot a geri dönülebilir.
  4. Details bölümünde sanal makinemizin o anki ekran görüntüsünü görebiliriz.
  5. New seçeneğini kullanarak yeni sanal makine, disk ya da disket imajı oluşturabiliriz.
  6. Import Virtual Machine seçeneğini kullanarak daha önce Export yöntemi ile dışarıya taşıdığımız sanal makinemizi Hyper-V sunucumuza yeniden ekleyebiliriz.
  7. Hyper-V Settings seçeneğini kullanarak sanal makinelerimizin disklerinin hangi disk alanında tutulacağını, sanal makinelerimizin dosyalarının hangi disk alanında tutulacağını, alt+tab seçeneğini ne şekilde kullanmak istediğimizi, sanal makinemizden mouse u kurtarmak için hangi tuş kombinasyonunu kullanmak istediğimizi, sanal makinelerimize konsol bağlantısı açtığımızda otomatik olarak varsayılan kullanıcı bilgilerinin kullanılıp kullanılmayacağını, eğer önceden başka bir kullanıcı bilgisi kullanıp kayıt etmiş isek bunu silebileceğimiz ekran karşımıza çıkacaktır.
  8. Virtual Network Manager seçeneğini kullanarak birden fazla ağ türü oluşturabilir,var olan ağ türünün ayarlarını düzenleyebilir ya da sanal makinelerimizin ağ kartları için mac adresi sağlayan havuzun ayarlarını değiştirebiliriz.
  9. Edit Disk seçeneğini kullanarak herhangi bir sanal disk dosyasının boyutunu büyütebilir ya da dynamic disk tipinden fixed disk tipine çevirebiliriz.
  10. Inspect Disk seçeneğini kullanarak bir sanal disk dosyasnın tipini ve boyutunu belirleyebiliriz.
  11. Stop Service – Start Service seçeneğini kullanarak Hyper-V servisini durdurabilir ve ardından yeniden başlatabiliriz.
  12. Remove Server seçeneğini kullanarak uzaktan yönettiğimiz Hyper-V sunucumuzu Hyper-V Manager konsolundan kaldırabiliriz.

Yukarıda ki şıklardan bazıları ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Hyper-V Settings:

Bu bölüm Hyper-V sunucumuzun en önemli ayarlarını içeren iki kısımdan birisidir. Hyper-V Settings aşağıda ki ekran görüntüsünde görüleceği üzere Server ve User olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Hyper-V Settings seçeneğinde en önemli bölüm sanal makinelerimizin disklerinin ve diğer dosyalarının tutulacağı alanı belirlediğimiz kısımdır. Server bölümünde Virtual Hard Disks olarak sanal makinelerimizin disklerinin (varsayılan olarak C:\Users\Public\Documents\Hyper-V\Virtual Hard Disks şeklinde gelmektedir) ve Virtual Machines olarak dosyalarının (varsayılan olarak C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Hyper-V şeklinde gelmektedir) tutulacağı yeri belirleyebiliyoruz. Güvenlik ve performans sebebiyle Hyper-V kurulumu ardından bu alanların sistem diski dışında yedekli olarak çalışan (RAID 1,5 ya da 10) bir disk alanı üzerinde belirlenmesinde büyük fayda vardır. Eğer bu alanlarda herhangi bir değişiklik yapılmaz ise sanal makinelerimiz varsayılan yerlerde oluşturulacaktır. Aşağıda Hyper-V Settings ekranında ki Server bölümünün ekran görüntülerini bulabilirsiniz.

Hyper-V sunucusu üzerinde oluşturulacak sanal makineler için sanal makine dosyalarının ayrı bir yere sanal makinelere ait disk dosyalarının ayrı bir yere kayıt edilmesini beğenmiyorum. Bu nedenle yukarıda belirtilen özelliklere sahip bir disk alanı üzerinde çalışacağı etki alanı netbios adını kullanarak bir klasör oluşturuyorum. Örneğin mhclabs.com için mhclabs isimli bir klasör oluşturuyorum. İlgili bölümlerin görüntüleri bu değişikliğin ardından aşağıda ki gibi olacaktır.

Ardından yeni sanal makinemi oluştururken disklerinin ve dosyaların saklanacağı yer olarak bu klasörün altını gösteriyorum. Bunun ile ilgili detaylı anlatımı “Hyper-V Üzerinde Sanal Makine Oluşturulması, Ayarlarının Yapılması ve İşletim Sistemi Kurulumu” isimli bölümde bulabilirsiniz.

NOT: Eğer clustered yapıda ki Hyper-V sunucuları için bir klasör yapılandırması düşünülecek ise bunun CSV disklerinden birisi olacak şeklinde belirlenmesi faydalı olacaktır. Örneğin, C:\ClusterStorage\Volume1\CSV

NOT: Sanal makinelerin tutulacağı disk alanı hazırlanırken yedeklilik ve performanslı olması açısından RAID yapısını RAID 1+0 olarak yapılandırılmasını tavsiye ederim.

User bölümü ise beş alt alandan oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla,

  • Keyboard: Klavyeden kullandığımız Windows kısa yollarının sanal makine üzerinde ne zaman etkin olacağını belirlediğimiz alandır. Burada ki seçeneklerimiz Windows kısayolları sadece Hyper-V sunucusu üzerinde kullanılabilsin, Windows kısayolları sadece sanal makine üzerinde kullanılabilsin ya da Windows kısayolları sadece sanal makine tam ekran çalıştırıldığında sanal makine içerisinde kullanılabilsin şeklindedir. Seçeneklerin bulunduğu ekran görüntüsünü aşağıda görebiliriz.
  • Mouse Release Key: Hyper-V üzerinde çalışan bir sanal makineye Integration Services kurulumu yapılmaz ise fare ile sanal makine içerisinde işlem yaptıktan sonra faremizi Hyper-V sunucumuzda kullanabilmemiz için bir tuş kombinasyonu belirlemeliyiz. Varsayılan olarak bu tuş kombinasyonu Ctrl+Alt+Space dir. Ancak istendiğinde seçenekler içerisinden kendimize daha uygun bulduğumuz bir kombinasyonu seçebiliriz. Seçeneklerin bulunduğu ekran görüntüsünü aşağıda görebiliriz.
  • User Credentials: Sanal makinelerimize konsol bağlantısı kurarken oturum açarken kullandığımız hesap bilgilerimizin kullanılmasını ve bizden tekrar kullanıcı adı ve parola istenmesini istemiyorsak “Use default credantials automatically (no prompt)” seçeneğini işaretlememiz yeterlidir. Aksi durumda ise bu işareti kaldırmamız bize kullanıcı adı ve parola sorulmasını sağlayacaktır.İlgili seçeneğin ekran görüntüsünü aşağıda görebiliriz.
  • Delete Saved Credentials: Eğer yukarıda ki ayarı bizden tekrar kullanıcı adı ve parola istenmesi şeklinde ayarlamış isek karşımıza gelen hesap bilgileri ekranında kullanıcı adımız ve parolamızı girdikten sonra aşağıda bulunan Save… kutucuğunu işaretleyerek ilgili hesap bilgilerini kayıt edebiliriz. Ancak burada ki Delete butonunu kullanarak daha önceden kayıt etmiş olduğumuz hesap bilgilerini silebiliriz. İlgili seçeneğin ekran görüntüsünü aşağıda görebiliriz.
  • Reset Check Boxes: Bu alanda ki Reset butonunu kullanarak daha önceki kullanımlarımız sırasında işaretleyerek bize tekrar gösterilmemesini sağladığımız onay ya da sihirbazlarda ki mesajların tekrar görüntülenmesini sağlar. Örnek olarak yeni sanal makine oluştururken kullanılan sihirbazda gelen ilk ekran ve burada bulunan “Don’t show this page again” kutusunu verebiliriz. Bu kutuyu işaretlediğimizde artık yeni sanal makine oluşturmak istediğimizde karşımıza “Before You Begin” sayfası yerine “Specify Name and Location” sayfası gelecektir. İlgili seçeneğin ekran görüntüsünü aşağıda görebiliriz.

Virtual Network Manager:

Virtual Network Manager aracını kullanarak Hyper-V sunucumuz üzerinde sanal ağlar oluşturabilir, önceden oluşturulmuş sanal ağlar için düzenleme yapabilir ve sanal ağ kartlarına atanacak MAC adres havuzu ile bu havuzun adres aralığını görüp düzenleyebiliriz. Virtual Network Manager Virtual Networks ve Global Network Settings olmak üzere iki farklı bölümden oluşmaktadır.

Virtual Networks bölümünde Hyper-V sanallaştırma sunucumuz ver üzerinde ki sanal makineleri için sanal ağlar oluşturabilir ya da önceden oluşturulmuş olan sanal ağların ayarlarını düzenleyebiliriz. Hyper-V sanallaştırma platformunda üç farklı sanal ağ tipi vardır. Bu ağ tiplerinden herbirisi oluşturulduğunda kendileri için birer sanal switch oluştururlar ve sanal makinelerin ayarlar bölümünde ki ağ ayarları kısmında bu switch lerden amaca uygun olanı seçilerek ilgili sanal makinenin ağ kartının bu switch üzerinde ki boş porta takılması sağlanmış olur.  Bunlara ve çalışma şekillerine bakarsak;

  • External Virtual Network: Hyper-V sunucusu üzerinde belirlenen sanal makinelerin birbirleri, parent partition ve kurumsal ağ ile iletişim kurabilmesi ve internet ortamına bağlanması isteniyorsa bu ağ tipini kullanılmalıdır. Ayrıca Hyper-V sunucusunun uzaktan yönetimi içinde External Virtual Network kullanılmaktadır. Dilenirse bu ağ tipi Hyper-V rolünün  kurulumu sırasında da oluşturulabilindiği gibi daha sonradan da oluşturulabilmektedir. Bu ağ tipini oluşturduğumuzda Hyper-V sunucusu üzerinde yeni sanal network kartı oluşturulur ve fiziksel network kartı üzerinde ki tüm ayarlar buna aktarılırken fiziksel network kartı üzerinde ise sadece Microsoft Virtual Network Switch Protocol özelliği kalır. O halde External Network aslında bir sanal switch dir. Oluşturulan bu sanal swtich bir taraftan Hyper-V sunucusu üzerinde ki fiziksel ağ kartına bağlı iken diğer taraftan da Hyper-V sunucumuz olan Parent Partition ve kurumsal ağ or       tamına bağlamak istediğimiz sanal makineler de bu sanal switch in sanal portlarına bağlanmış durumdadırlar. Bu konuda biraz daha anlaşılır olmak için External network nasıl oluşturulur, oluşturulduktan sonra neler olur ve parent partition ile sanal makiler oluşturulan bu external network switch ine nasıl bağlanır bölümü aşağıda ki çizimler ve ekran görüntüleri ile anlatmaya çalıştım.
    NOT: Oluşturulacak olan External Virtual Network sayısı Hyper-V sunucusu üzerinde ki fiziksel ağ kartlarının sayısı ile sınırlıdır.
  • Internal Virtual Network: Hyper-V sunucusu üzerinde belirlenen sanal makinelerin sadece birbirleri ve parent partition ile iletişim kurabilmesi, kurumsal ağa ya da internet ortamına bağlanması istenmiyorsa bu ağ tipi kullanılmalıdır. Internal ağ tipini oluşturulduğunda Network Connections bölümüne yeni bir bağlantı olarak eklenecektir. Böylece Internal Network adında bir sanal switch oluşturulmuş olacaktır. Kurumsal ağ ya da internet ortamı ile bağlantısının olmasını istemediğimiz sanal makineleri bu switch e bağlayarak biribirleri ve parent partition ile haberleşebilmelerini sağlayabiliriz. Bu konuda biraz daha anlaşılır olmak için Internal network nasıl oluşturulur, oluşturulduktan sonra neler olur ve parent partition ile sanal makineler oluşturulan bu internal network switch ine nasıl bağlanır bölümü aşağıda ki çizimler ve ekran görüntüleri ile anlatmaya çalıştım.
  • Private Virtual Network: Hyper-V sunucusu üzerinde belirlenen sanal makinelerin, kurumsal ağa ve internete bağlanmaması, parent partition ile iletişim kurmaması ve sadece birbirleri ile iletişim kurmaları isteniyorsa bu ağ tipi kullanılmalıdır. Private Virtual Network oluşturulduğunda yeni bir sanal switch oluşturulacak ancak parent partition üzerinde herhangi bir sanal ağ kartı oluşturulmayacaktır. Bu konuda biraz daha anlaşılır olmak için Private network nasıl oluşturulur, oluşturulduktan sonra neler olur ve sanal makineler oluşturulan bu private network switch ine nasıl bağlanır bölümü aşağıda ki çizimler ve ekran görüntüleri ile anlatmaya çalıştım.

Edit Disk:

Hyper-V sunucumuz üzerinde ki sanal makinelerin disklerini her birisinin özelliklerinden ilgili disk için Edit butonuna tıklayarak ya da Hyper-V Manager konsolunda Actions bölümünde bulunan Edit Disk linkini tıklayarak başlatabileceğimiz Edit Virtual Hard Disk sihirbazını kullanarak düzenleyebiliriz. Bu sihirbaz yardığımıyla sanal disk üzerinde aşağıda ki işlemleri gerçekleştirebiliriz.

  • Compact: Dynamic ya da Differencing Disk tipinde ki disklerin boyutu içerisine veri yazıldıkça büyümektedir. Ancak içerisinde ki veriler silindiğinde tersine dosya boyutunun küçülmesi gibi bir durum olmamaktadır. Bu seçenek ile verinin silinmesinden sonra kalan boş alanlar temizlenmekte böylece disk boyutunun küçülmesi sağlanmaktadır. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için sanal diskin NTFS olarak formatlı olması gerekmektedir.
  • Convert: Dynamic Disk tipinde ki disklerin Fixed Disk tipine çevrilmesi sağlanmaktadır. Daha çok test amaçlı oluşturulan sanal makinelerde kullanılan Dynamic diskler az yer kaplamakta ancak disk boyutu dinamik olarak büyütüldüğünden daha düşük performans vermektedirler. Bu nedenle daha çok test amaçlı oluşturulan sanal makinelerde kullanılan dynamic diskler ilgili sanal makine ürün ortamına alınmadan önce Fixed Disk tipine dönüştürülmelidir.
  • Expand: Dynamic ya da Fixed Disk tipi kullanan sanal makinelerin disklerinde zaman içerisinde yer kalmadığında disk alanlarının arttılması gerekmektedir. Expand özelliğini kullanarak sanal disklerin kapasiteleri arttırılabilir. Ancak üzerinde snapshot bulunan ya da differencing disk tipinde olan sanal diskler için bu yöntemden kullanıldığında ilgili sanal diski bozacak olması sebebiyle kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Merge: Şablon bir sanal diski kullanarak yeni sanal makine oluşturmak için kullandığımız Differencig Disk tipinde ki diskleri yeni sanal makine üzerinde ki düzenlemeleri bitirdiğimizde Dynamic ya da Fixed Disk tipine dönüştürmemiz gerekmektedir. Merge işlemi ile Differencing Disk tipinde ki disk ve şablon disk kullanılarak Differencing Disk üzerinde ki değişiklikler şablon diskin üzerine ya da oluşturulacak yeni sanal diskin üzerine yazılarak birleştirilir. Eğer şablon disk başka sanal makinelerin oluşturulmasında da kullanılacak ise bu işlemi yeni sanal disk oluşturarak yapmak daha faydalı olacaktır.

Sihirbaz açıldığında karşılama ekranını Next diyerek geçtiğimizde bizden düzenlemek istediğimiz sanal disk dosyasını seçmemiz istenecektir. Browse butonuna tıklayarak açılan dosya iletişim penceresinde ilgili sanal diskimizi seçip Open butonuna tıkladığımızda düzenleyeceğimiz sanal diski seçmiş oluyoruz. İlgili ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.

Düzenlemek istediğimiz diski belirleyip Next diyerek ilerlediğimizde karşımıza (seçilen diskin Fixed veya Dynamic olması durumunda) Compact, Convert, Expand seçenekleri çıkacaktır. Buradan;

  • Compact seçeneğini kullanarak MHCLABSEXCHANGE_C.vhd sanal diskinin içerisinde bulunan boş alanlar silinerek dosya boyutunun küçülmesi sağlanabilir
    NOT: Fixed Disk tipinde dosya boyutu sabit olduğundan bir değişiklik olmayacaktır.
  • Convert seçeneğini kullanarak MHCLABSEXCHANGE_C.vhd sanal diskinin tipini Dynamic den Fixed e çevrilebilir. Convert seçeneği seçilerek devam edildiğinde Fixed Disk tipinde olacak yeni dosya adının belirlenmesi istenecektir (Örneğin MHCLABSEXCHANGE.vhd şeklinde). Dosya ismi belirlenip devam edildiğinde gelen özet ekranında (yeni sanal disk dosyasının belirlendiği ekranda da Finish butonu tıklanarak özet ekranına geçmeden işlem başlatılabilir) Finish butonu tıklanarak işlem başlatılır. İşlem diskin boyutu ile doğru orantılı bir sürede tamamlanacaktır. İşlem tamamlandığında diskimiz Inspect linki ile baktığımız Maximum Size karşılığında ki boyuta ayarlanmış olacaktır.
  • Expand seçeneğini kullanarak MHCLABSEXCHANGE.vhd sanal diskinin boyutunu dolayısıyla kapasitesi arttırılabilir. Expand seçeneği seçilerek devam edildiğinde diskin yeni boyutunun belirleneceği ekran gelecektir. Burada GB olarak rakam belirlendikten (disk boyutu en fazla 2048 Gb olabilir) sonra Next diyerek devam edildiğinde gelen özet ekranında (sanal diskin yeni boyutunun/kapasitesinin belirlendiği ekranda da Finish butonu tıklanarak özet ekranına geçmeden işlem başlatılabilir) Finish butonu tıklanarak işlem başlatılır. İşletim sistemi tarafında kapasitesi arttırılan sanal diski tam olarak algılayamayacaktır. Örnek ile açıklamak gerekir ise MHCLABSEXCHANGE isimli sanal makinenin disk kapasitesi Expand işlemi ile 20 Gb dab 21 Gb a yükseltildi. Ancak bu işlemin işletim sistemi tarafında yorumlanışı aşağıda ki ekran görüntüsü ile daha net anlaşılacaktır.
    Görüldüğü gibi Windows Server 2008 R2 işletim sistemi bunu boş bir alan olarak algıladı. Boş alanı C diskine katmak için C diskine sağ tıklanır ve açılan menüden Extend Volume seçeneği tıklanır. Açılan Extend Volume sihirbazının karşılama ekranı Next tıklanarak geçildiğinde karşımıza aşağıda ki ekran gelecektir.
    Burada “Select the amount of space in MB:” bölümünde ki değer değiştirilmeden Next ve ardından gelen ekranda Finish tıklanarak işlem tamamlanır. Artık boş alan diske eklendi ve C diskinin toplam boyutu 21 Gb oldu.
    Eğer işletim sistemimiz Windows Server 2003 ise bu durumda işletim sistemi içerisinde Extend Volume desteği olmadığından sanal makine WinPE işletim sistemi ile açılıp aşağıda ki işlemler sırasıyla yapılmalıdır.
  • Diskpart komutu verilerek diskpart uygulamasına girilir.
  • List volume komutu verilerek sistem de bulunan diskler listelenir.
  • Ardından boyutu büyütülmek istenen disk select volume x komutu kullanılarak seçili duruma getirilir.
  • Son olarak extend komutu verilerek diskin boyutunun eklenen boş alanı da kapsayacak şekilde büyütülmesi sağlanır.
  • İşlemin tamamlanmasının ardından exit komutu iki kez verilerek diskpart ve WinPE uygulamalarından çıkılarak sistem yeniden başlatılır.
  • Windows Server 2003 ilk açıldığında yeni donanım bulundu ifadesi ile büyütülen diskin ayarlarını yapar ve sistemin yeniden başlatılmasını ister.

Son olarak sistemi yeniden başlattığımızda disk boyutumuz büyütülmüş ve kullanıma hazır durumda olacaktır.

Inspect Disk:

Hyper-V sunucumuz üzerinde ki sanal makinelerin disklerinin tipini, bulunduğu yeri, dosya adını, o anki boyutunu, ve ulaşabileceği en yüksek boyutunu  her bir sanal makinenin özelliklerinden ilgili disk için Inspect butonuna tıklayarak ya da Hyper-V Manager konsolunda Actions bölümünde bulunan Inspect butonuna tıkladıktan sonra karşımıza gelen ekranda bilgi almak istediğimiz sanal diskimizi göstererek inceleyebiliriz. Eğer diskimiz Differencing Disk tipinde ise Virtual Disk Properties ekranında bir Inspect butonu daha bulunacaktır. Bu Inspect butonuna tıklandığında ise differencing diskin şablon olarak kullandığı diskin özellikleri karşımıza gelecektir. İlgili ekran görüntülerini aşağıda bulabilirsiniz.

Stop Service:

Hyper-V sunucumuza bakıp yapacağımız zaman kullanabileceğimiz bu seçenek ile Virtual Machine Management servisini durduruyoruz. Servis durduğunda üzerinde çalışan sanal makineleri yönetemez duruma geleceğiz. Ancak sanal makineler çalışır durumda olacaklardır.

Refresh:

Hyper-V Manager konsolunda bulunan Virtual Machines, Snapshots bölümünde ki listeleri tazelemek için kullanılmaktadır.

Hyper-V Manager konsolunda bulunan bir sanal makineyi seçtiğimizde konsolun Actions bölümünde sanal makine ile ilgili yapılabilecek işlemlerin (Bağlanma, kapatma, açma, durdurma, anlık görüntüsünün alınması ya da ayarlarının düzenlenmesi gibi) listesi oluşacaktır.

Bu makalemde sizelere Hyper-V sunucularımızı ve üzerlerinde ki sanal makineleri yönetebildiğimiz Hyper-V Manager konsolunu anlatmaya çalıştım.

Faydalı olması dileğimle…

M. Hakan CAN

 

Stop Service:

Hyper-V sunucumuza bakıp yapacağımız zaman kullanabileceğimiz bu seçenek ile Virtual Machine Management servisini durduruyoruz. Servis durduğunda üzerinde çalışan sanal makineleri yönetemez duruma geleceğiz. Ancak sanal makineler çalışır durumda olacaklardır.

Refresh:

Hyper-V Manager konsolunda bulunan Virtual Machines, Snapshots bölümünde ki listeleri tazelemek için kullanılmaktadır.

Hyper-V Manager konsolunda bulunan bir sanal makineyi seçtiğimizde konsolun Actions bölümünde sanal makine ile ilgili yapılabilecek işlemlerin (Bağlanma, kapatma, açma, durdurma, anlık görüntüsünün alınması ya da ayarlarının düzenlenmesi gibi) listesi oluşacaktır.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *