Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 Kurulumunun Usb Disk Üzerine Yapılması
Hyper-V, Windows Server 2008 R2 tam sürüm kurulum ya da server core kurulum üzerine rol olarak eklenebilmekte. Ancak her iki kurulum tipinde de sunucumuz üzerinde bulunan diskleri kullanmak durumundayız. Eğer sunucumuz üzerinde disk bulundurmak istemiyorsak Hyper-V rolünü usb disk üzerinden çalışak şekilde ayarlamak durumundayız. Usb disk üzerine Hyper-V Server 2008 R2 sürümünü kurabilmekteyiz. Bu sürüm bilindiği üzere sadece Hyper-V rolünün etkin olduğu ücretsiz ancak tam sürüm bir kurulum ile aynı özelliklere sahip olan sürümüdür. Bu sürümün seçilmesinin sebebi server core kurulumu üzerine yapılandırılmış olması nedeniyle az yer kaplamakta, gereksiz tüm rollerden arındırılmış olması sayesinde oluşabilecek güvenlik açıkları minimize edilmektedir. Bu sayede sistem için gerekli olan güncelleştirmelerin sayısıda azalmaktadır. Bu makalemde sizlere Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 işletim sistemi kurulumun usb disk üzerine nasıl yapılabileceğini anlatmaya çalışacağım.
Hyper-V Server 2008 R2 kurulumun minimum 8 Gb olmak kaydıyla 16 Gb lık hızlı bir usb bellek üzerine yapılması tavsiye edilmektedir. Kurulum yapılacak usb üzerinde oluşturulacak olan sanal diskin ise usb disk buyutunun %75 ini geçmemesi ilerde yapılacak olan güncellemeler için boş alan kalabilmesi için tavsiye edilmektedir. Kuruluma geçmeden önce usb diski hazırlayacağımız bilgisayarda (örneğin Windows 7) Windows Automated Installation Kit (AIK) uygulamsının kurulu olması gerekmektedir. İlgili uygulamayı;
Kurulumu usb disk üzerine yapabilmek için iki yöntemimiz var. Bunlardan ilki uzun olan yönteme http://technet.microsoft.com/en-us/library/ee731893%28WS.10%29.aspx adresinden ulaşabilirsiniz. Burada anlatacağımız yöntem ise az önce verdiğim adresteki işlemleri oldukça basitleştirerek gerçekleştiren bir uygulamayı kullanmak. İlgili uygulamayı http://code.msdn.microsoft.com/BootHVSR2FromUSB/Release/ProjectReleases.aspx?ReleaseId=3549 adresinden indirebilirsiniz. Uygulamanın kullanılabilmesi için aşağıda ki hazırlıkların yapılmış olması gerekmektedir. Bunlar;
- Uygulamayı çalıştıracak kullanıcının sistem üzerinde Administrator yetkisine sahip olması gereklidir.
- Yukarıda ki uygulama sadece Windows 7 ve Windows Server 2008 R2 işletim sistemlerinin İngilizce sürümleri üzerinde sağlıklı çalışmaktadır.
- Windows Automated Installation Kit uygulamanın çalıştıracağı sistem üzerinde kurulu olmalıdır. İlgili uygulamayı aşağıda ki adreslerden temin edilebilirsiniz.
- USB diskin kapasitesi minimum 8 Gb olmalıdır.
- Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 kurulum dvd si içerisinde ki sources klasörü içerisinde ki install.wim dosyası bulunmalıdır. Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 kurulum dosyasını http://www.microsoft.com/hyper-v-server/en/us/default.aspx adresinden temin edebilirsiniz.
- Microsoft .Net Framework 3.5 in sistem üzerinde kurulu olması gerekmektedir. Uygulamayı http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=333325fd-ae52-4e35-b531-508d977d32a6&DisplayLang=en adresinden temin edebilirsiniz.
NOT: Uygulamanın sistemde takılı olan diskleri tarayabilmesi için Run as Administrator kullanılarak çalıştırılması gerekmektedir.
Ekran görüntüsünde bulunan adımların açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Step 0: Eğer sistemimizde Windows Automated Installation Kit kurulu ise bu bölümde kurulu olduğu alan otomatik olarak görüntülenecektir.
Step 1: Sistemimizde aktif durumda bulunan disklerin listesini bulabiliriz. İçlerinden kurulumun yapılmasını istediğimiz usb diski seçmeliyiz. Seçtiğimi usb disk formatlanacaktır.
Step 2: Hyper-V kurulumunun yapılacağı vhd dosyasını burada belirliyoruz. Eğer daha önceden hazır olan bir vhd dosyamız var ise Browse butonuna tıklayarak seçebilir ya da yok ise Create Blank VHD butonuna tıklayarak açılan pencerede kayıt edilecei yeri seçerek oluşturulmasını sağlayabiliriz. Daha önceden hazır olan bir vhd dosyamız olmadığı için Create Blank VHD butonuna basarak ilerleyelim. Karşımıza vhd dosyasının ismini ve yerini belirleyebileceğimiz pencere gelecektir. Burada vhd dosyamızın adına Hyper-V_USB diyelim (siz başka bir isim kullanabilirsiniz) ve Save butonuna tıklayarak vhd dosyamıızı ilgili seçtiğimiz alana kayıt edelim.
NOT: Oluşturulacak olan vhd dosyasının tipi Fixed Disk olacağından 8 Gb lık bir usb bellek için 6 Gb lık vhd dosyası oluşturulacaktır. Dolayısıyla dosyanın kayıt edileceği yerde en az 6 Gb lık boş alan bulunmalıdır.
Step 3: Oluşturduğumuz Hyper-V_USB.vhd sanal disk dosyasına Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 kurulumunu yapabilmek için install.wim dosyasına ihtiyacımız olacak. Bilgisayara kurulum dvd sini taktıktan sonra \sources altında ki install.wim dosyasını Browse butonuna tıklayarak seçelim.
Step 4: Start butonuna tıklayarak kurulum işlemini başlatmamız ile birlikte sırasıyla aşağıda ki adımlar gerçekleştirilir.
- İlk olarak Hyper-V_USB isimli vhd dosyası fixed olarak belirlediğimiz disk alanı üzerinde oluşturulur.
- Ardından oluşturulan vhd dosyası Windows 7 işletim sistemimize bağlanır ve Hyper-V Server 2008 R2 install.wim dosyası imagex.exe kullanılarak (Windows AIK bu nedenle gerekli) vhd diskimizin içerisine yazılır. Böylece Hyper-V Server 2008 R2 USB diskimiz üzerine kurulmuş olur. Kurulumun ardından işletim sisteminin registry ayarları üzerinde swap işlemi kapatılır. Böylece usb diskimizin sunucumuz üzerinde ki disklere nazaran çok daha yavaş olması sebebiyle performans kaybı en aza indirilmek istenmektedir.
NOT: Sanal disk dosyası işletim sistemine bağlandığında formatsız olduğundan formatlanması için işletim sistemi tarafından bir uyarı ekranı çıkarılır. Bu ekranı iptal diyerek kapatabiliriz. Çünkü işletim sisteminin sanal disk içerisine yazılmasından önce formatlama işlemi gerçekleştirilecektir.
- Diskpart ile usb disk üzerinde gerekli partition yapısını oluşturulur ve aktif olarak işaretlenir. İşlemin tamamlanmasının ardından az önce hazırlanan Hyper-V_USB.vhd dosyası usb disk üzerine kopyalanır.
- Kopyalama işleminin tamamlanmasının ardından vhd dosyası işletim sisteminden ayrılır ve işlemin tamamlandığına dair mesaj karşımıza gelir.
Hyper-V Server 2008 R2 işletim sistemimiz usb diskimizi sanallaştırma sunucumuz üzerine takarak sistemi açmamız yeterli olacaktır. İlk açılış nedeniyle yapılacak olan ayarların ardından sconfig ekranı bizi karşılayacaktır.
NOT: Hyper-V Server 2008 R2 işletim sistemi yüklenecek olan USB diskin okuma/yazma performansının yüksek olması sistemin sağlıklı çalışabilmesi için çok önemlidir. Bu nedenle usb disk seçiminde dikkatli olunmalıdır.
NOT: Usb disk için raid yapısı mümkün olmadığından olası donanımsal arızalara karşın yedekte hazır bir usb disk bulundurulması sistemin işleyişinin devamını sağlayabilmek açısından önemlidir.
Bu makalemde sizlere Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 işletim sisteminin usb disk üzerine kurulmasını anlatmaya çalıştım.
Faydalı olması dileğimle…
M. Hakan CAN