Orchestrator 2012 Sp1 Sisteminin Orchestrator 2012 R2 ye Yükseltilmesi
Bir önceki makalemizde sizlere Orchestrator sisteminin yapısı ve bileşenlerinden bahsetmiştim ilgili makaleye https://www.mhakancan.com/system-center-orchestrator-nedir-bilesenleri-nelerdir/ adresinden ulaşabilirsiniz. Bu makalemizde ise System Center Orchestrator 2012 Sp1 yapısının Orchestrator 2012 R2 ye yükseltilmesi için yapılacak işlemleri anlatacağım.
Öncelikle Orchestrator diğer bir System Center bileşeni olan Scom gibi inplace upgrade (aynı sistem içerisinde yükseltme) desteklememektedir. Bu nedenle öncelikle tercihen Windows Server 2012 R2 işletim sistemli bir sistemi hazırlamamız gerekmektedir. Ardından tüm güncellemeleri yapılmış bu sisteme geçişe başlayabiliriz. Yükseltme işleminin başında Orchestrator 2012 Sp1 üzerinde çalışan Runbook larımızı her ihtimale karşı Export işlemi ile yedeklenme işlemini gerçekleştirmeliyiz. Bunun için Runbook Designer konsolunda sunucu ismi altında ki Runbooks klasörü seçili iken Actions–> Export seçeneğine tıklayalım. Karşımıza çıkan Export ekranında sistemde bulunan Runbook ların kayıt edileceği yeri seçelim eğer gerekiyor ise parola belirleyip Finish seçeneğine tıklayarak Runbook larımızı export edelim.
Not: Eğer ortamda System Center Service Manager var ve Orchestrator Connector ü yapılandırılmış durumda ise yükseltme işlemi öncesinde ilgili connector ün Service Manager konsolundan Disabled duruma getirilmesi faydalı olacaktır.
Bu işlemin ardından Programs & Features ekranında sırasıyla,
- System Center 2012 Orchestrator Management Server
- System Center 2012 Orchestrator Runbook Designer
- System Center 2012 Orchestrator Runbook Server
uygulamalarını sırasıyla kaldıralım. Ardından sistemde bulunan Integration Pack leri de kaldıralım.
Not: Orchestrator uygulaması kaldırıldığında SQL Server üzerinde ki Orchestrator veritabanı silinmemektedir. Bu veritabanını yükseltme işlemi sırasında kullanacağımız için manuel olarak da silinmemelidir.
Tüm uygulama kaldırma işlemlerini tamamladıktan sonra önceden hazırladığımız Windows Server 2012 R2 işletim sistemi üzerine Orchestrator 2012 R2 kurulumuna başlayabiliriz. Kurulumu başlattığımızda lisans anlaşmasını kabul edip gerekli lisans anahtarını girdikten sonra sistem ön gereksinimler (prerequests) için taranacaktır. Burada ben IIS rolünü etkinleştirmediğim için kurulum bana IIS rolünü ve gerekli bileşenlerini etkinleştirme seçeneğini sunuyor.
Next diyerek ilerlediğimizde Configure Database Server ekranı karşımıza gelecektir. Burada dikkat edeceğimiz Orchestrator 2012 Sp1 sisteminin kullandığı SQL Server ı yazmamız ve bağlantıyı kontrol etmemizdir.
Database bağlantımızın başarılı olduğunu gördüğümüzde Next diyerek ilerleyelim. Karşımıza veritabanı seçeceğimiz ekran gelecektir. Burada ki önemli nokta Existing Database seçeneği ile Orchestrator 2012 Sp1 sisteminin kullandığı veritabanını seçiyoruz. Bu sayede eski veritabanımızı korurken Orchestrator 2012 R2 kurulumu veritabanını otomatik olarak Orchestrator 2012 R2 ile uyumlı hale getirecektir.
Kurulumun tamamlanmasının ardından Orchestrator 2012 R2 için yayınlanmış olan Integration Pack leri http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=39622 adresinden indirip Deployment Manager üzerinden yeniden Register ve ardından Deploy etmemiz gerekmektedir. Register işlemi için Deployment Manager konsolunu açıp Integration Packs e sağ tıklayıp “Register IP with the Orchestrator Management Server” seçeneğini seçerek indirmiş olduğumuz IP leri tek tek eklememiz gerekmektedir. Register işleminin tamamlanmasının ardından Deploy işlemi için yine Deployment Manager konsolunda Integrartion Packs e sağ tıklayıp “Deploy IP to Runbook Server or Runbook Designer” seçeneğine tıklayıp karşımıza gelen ekranda az önce Register etmiş olduğumuz IP leri seçip Deploy işlemini tamamlayabiliriz.
Son olarak Runbook Designer konsolunu açtığımızda eski sürüm Orchestrator da bulunan tüm runbook larımızın gelmiş olduğunu ve sisteme Deploy ettiğimiz IP ler sayesinde de çalıştırılabilir durumda olduklarını görebiliriz. Runbook ları tekrar çalıştırarak Orchestrator 2012 R2 yükseltmemizi tamamlamış oluyoruz.
Son olarak yeni Orchestrator sunucumuzda Deployment Manager konsolunu açalım ve Runbook Servers altında bulunan eski sunucumuza sağ tıklayarak Uninstall Runbook Server seçeneğine tıklayalım. Bu işlem sonrasında sistem bize aşağıda ki uyarıları yapacaktır. Bu uyarılarda runbook lar ile runbook server arasında ki ilişkinin kopacağı eğer bu orchestrator sunucusunu yeniden kurmayı planlıyor isek aralarında ki bağın saklı kalabileceği ve bunu yapıp yapmak istemediğimizi soran ekranlar karşımıza çıkacaktır. Ekran görüntüleri aşağıda ki gibidir.
Yukarıda ki uyarıyı Runbook larımız yeni Orchestrator sunucusu ile ilişkilendirildiği için No diyerek geçebiliriz. Kaldırma işlemi tamamlandığında artık yeni sunucumuz ile Runbook tasarımı ve çalıştırma işlemlerini yapmaya devam edebiliriz.
Not: Eğer Runbook larınız içerisinde belirlediğiniz bir Runbook Server var ise upgrade işlemi sonrasında bunlarıda kontrol edip sunucu bilgisini güncellemenizde fayda olacaktır. Örneğin başka bir Runbook a Invoke işlemi yaptıysanız ve sunucu ismi kullandıysanız burada ki Orchestrator sunucu ismini güncellemelisiniz.
Not: Yükseltme sonrası runbook larınızda powershell çalıştırıyor iseniz Orchestrator sunucunuzun Execution Policy sini eski sunucu ile aynı duruma getirmeniz gerekmektedir.
Not: Yükseltme sonrası Service Manager üzerinde Disabled edilmiş connector de yeni sunucu adresi eskisi ile değiştirilemeyeceği için yeni bir connector oluşturulması ve Service Manager tarafında ki Runbook Template lerin gözden geçirilerek güncellenmesi gerekmektedir.
Bu makalemde sizlere System Center Orchestrator 2012 Sp1 yapısının Orchestrator 2012 R2 ye yükseltilmesi için yapılacak işlemleri anlatmaya çalıştım.
Faydalı olması dileğimle…
1 Response
[…] « Orchestrator 2012 Sp1 Sisteminin Orchestrator 2012 R2 ye Yükseltilmesi […]