Service Manager 2012 R2 UR 8 İle Gelen Yeni Portal
Merhaba,
Service Manager 2012 ile farklı bir self-service portal bizlere sunulmuştu. Bu portal Sharepoint 2010 üzerinde çalışan ve Silverlight ile güçlendirilmişti. Ancak Service Manager 2012 R2 sürümüne kadar portalin yavaşlığı pek çok kurum tarafından iletilen bir problemdi. Service Manager 2012 R2 ve update rollup ları ile birlikte portal performansı oldukça tatminkâr bir düzeye çıkarılabildi. Bu yavaşlığın bir kısmı Sharepoint nedeniyle bir kısmı da Silverlight nedeniyle oluşuyordu. Eski self-service portalin görünümünü hatırlayacak olursak aşağıda ki gibi gözükmekteydi. Bu makalemde size Service Manager 2012 R2 UR 8 ile birlikte gelen yeni Self-Service Portal kurulumunu anlatmaya çalışacağım.
Pek çok kişi tarafından Silverlight ın ve Sharepoint in bırakılıp HTML5 tabanlı daha sadece ve çok daha performanslı bir portal oluşturulması dile getiriliyordu. Sonunda Update Rollup 8 ile birlikte bu istekler Microsoft tarafından karşılanmış oldu. Böylece Sharepoint ve Silverlight bağımlılığından arınılmış oldu. Ayrıca CSS ve Javascript desteği sayesinde kolaylıkla özelleştirilebilir duruma gelmiş oldu. Ancak yeni portal için Windows Server 2012 R2 gerekmekte. Dolayısıyla Sharepoint yüklü Windows Server 2008 R2 portalimizi emekliye ayırmamız gerekiyor. Her iki portal de aynı anda çalışabilmekte ancak yeni portalin kurulumu tamamlandığında eskisinin kapatılması gerekecektir.
Not: Service Manager 2012 R2 UR 8 güncellemesini https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=49556 adresinden indirebilirsiniz.
Not: Service Manager 2012 R2 UR 8 kurulumunun yapılabilmesi için daha önceden UR 7 kurulumunun yapılmış olması gerekmekte. Bu güne kadar rollup up geçmediyseniz UR 7 eski tüm rollup güncellemelerini içermekte. İlgili güncellemeyi https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=48225 adresinden indirebilirsiniz.
Not: Yeni portal sunucumuzun minimum 8 GB ram e sahip olması önerilmektedir.
Windows Server 2012 R2 işletim sistemimizi kurup güncellemelerini tamamladıktan sonra Web Server (IIS) rolünü etkinleştirerek yeni portalin kurulumuna başlayabiliriz. Server Manager üzerinden yeni rol ekleme işlemine başlayalım ve ilk olarak Roles bölümünde Web Server (IIS) rolünü işaretleyelim.
İlerlediğimizde Features bölümünde “.Net Framework 3.5 Features” seçeneğini işaretleyelim.
Ardından “.Net Framework 4.5–> WCF Services” seçeneğini altında bulunan HTTP Activation seçeneğini işaretleyelim.
Kurulumda ilerlediğimizde Web Server Role Services bölümüne geleceğiz. Burada Security altında bulunan Basic Authentication ve Windows Authentication seçeneklerini işaretleyelim.
Ardından Application Development altında bulunan ASP seçeneğini işaretleyelim.
Son olarak .Net Framework 3.5 kurulumu için Windows Server 2012 R2 iso suna ihtiyacımız var. Makinemize iso dosyasını gösterdikten sonra Specify Alternate Source Path seçeneğinde alt bölüme path i düzgün şekilde yazalım.
Web Server rolünün kurulumunun tamamlanmasının ardından Service Manager konsolunu açalım ve Administration–> Management Packs bölümüne gelelim. Burada Import seçeğine tıklayalım ve UR 8 linkinden indirmiş olduğumuz Portal.mbp dosyasını gösterelim ve management pack i import edelim.
Management Pack i import ettikten sonra yeni portal sunucumuza geçelim ve setup.zip dosyasını açıp kurulumu başlatalım.
Not: SetupWizard.exe dosyasını Run as Administrator şeklinde çalıştıralım. Aksi halde kurulum adımlarında IIS Server Role not installed şeklinde tuhaf hatalar alabiliriz.
Lisans anlaşmasını kabul edip Next e tıklayalım. Karşımıza kurulumun yapılacağı yerin belirlendiği alan gelecektir. Burada herhangi bir değişiklik yapmayalım.
Kurulum için gerekli ön hazırlıkların kontrolünün yapıldığı alanda herhangi bir eksiğimizin olmadığını görelim.
Next e tıklayarak ilerleyelim. Karşımıza gelen ekranda aşağıda ki alanların düzgün şekilde girildiğinden emin olalım.
Web Site Name: Buraya herhangi bir isim verebilir ya da olduğu gibi bırakabilirsiniz.
SM Server Name: Burada Service Manager sunucumuzun FQDN nini yazmalıyız.
Portal Port: Burada ben 443 numaralı portu seçtim ve sunucu için local CA den almış olduğum sertifikayı gösterdim.
Next e tıklayarak ilerlediğimizde IIS Aplication Pools içerisinde oluşturulacak olan app pool için kullanıcı adı ve parola girmemiz gerekmekte. Girdiğimiz kullanıcı adını ve parolayı Test Credentials ile kontrol ettirmeyi unutmayalım.
Next e tıklayarak ilerlediğimizde Windows Update ayarlama bölümü karşımıza gelecek. Bu tarz sistemlerde güncelleştirmeyi kendim denetlemek istediğim için ben Windows Update i kullanmayacağımı belirttim.
Bu işlemlerin ardından kurulumumuzu başlatalım ve başarlı bir şekilde tamamlanmasının ardından komut satırında iisreset komutunu çalıştırarak IIS i yeniden başlatalım.
Bu işleminde ardından artık portalimizin adresini tarayıcımıza yazarak giriş yapabiliriz. Giriş yaptığımızda karşımıza aşağıda ki şekilde yeni arayüz gelecektir.
Yukarıda ki şekilde bazı bölümler varsayılan olarak (Site adı, logosu ve Powered By bölümü gibi) gelmektedir. Bunları ilgili sayfaları düzenlediğimizde aşağıda ki gibi bir görünüm de elde edebiliriz.
Hemen yeni bir sorun bildiriminde bulunalım.
Yeni portali çok daha rahatlıkla özelleştirebilirsiniz ve bunu artık Sharepoint bilgisine ihtiyacınız olmadan gerçekleştirebilirsiniz.
Bu makalemde size Service Manager 2012 R2 UR 8 ile birlikte gelen yeni Self-Service Portal kurulumunu anlatmaya çalıştım.
Faydalı olması dileğiyle…