System Center Virtual Machine Manager 2012 RC Host Ekleme
Merhabalar,
System Center ürün ailesi oldukça geniş. Bu ailenin Hyper-V sanallaştırma platformunu yönetmek için kullanılan başarılı ürününün adı ise System Center Virtual Machine Manager şeklindedir. Önce beta sürümü çıkan ve şu anda RC sürümü ile kullanıma sunulanVMM ürününün 2010 sürümü çok yakında çıkacak. Bu makalemde sizlere VMM 2012 RC sürümüne ortamımızda ki Hyper-V sunucularımızı nasıl katacağımızı anlatmaya çalışacağım.VMM 2012 RC kurulumunun tamamlanmasının ardından Hyper-V sunucularımızı VMM konsolumuza eklemek için öncelikle All Hosts bölümüne sağ tıklayarak Hyper-V sunucularımız için bir Host Group oluşturalım. Ardından oluşturduğumuz host gruba sağ tıkladığımızda karşımıza gelen menüde Add Hyper-V Hosts and Clusters seçeneğini seçelim.
Karşımıza gelen Add Resource sihirbazında sunucularımızın yerini belirlemek için bize sunulan üç seçenekten “Windows Server computers in a trusted Active Directory domain” seçeneğini seçerek devam edelim.
Karşımıza gelen Credentials bölümünde Hyper-V sunucuları üzerinde local administrator yetkisine sahip olan bir kullanıcı belirtelim ve parolasını yazalım. Bu bölümde eğer önceden bu işlemler için kullanılmak üzere bir Run as account oluşturulmuş ise bu hesabın kullanıcısının Hyper-V sunucuları üzerinde local administrator yetkisine sahip olmasına dikkat edilmelidir. Hyper-V sunucuları VMM ortamına eklendikten sonra vmm servis kullanıcısı local admin grubuna ekleneceği için Run as account local admin likten çıkarılabilir.
İlgili kullanıcı adı ve parolayı yazıp Next ile ilerlediğimizde karşımıza Hyper-V sunucularının isimlerinin beliritileceği ekran karşımıza gelecektir. Bu bölümde “Specify Windows Server computers by name” seçeneği seçili durumda iken Computer Names bölümüne VMM e eklemek istediğimiz Hyper-V sunucularımızı ya da direk olarak cluster ismini yazabiliriz. Ben Hyper-V sunucularımın dahil olduğu cluster adını yazarak devam ediyorum.
Cluster ismini yazıp Next diyerek ilerlediğimizde Active Directory içerisinde bir arama yapılacak ve cluster yapısına dahil olan tüm Hyper-V sunucuları listelenecektir.
Sunucuların belirlenmesinin ardından Next diyerek ilerlediğimizde karşımıza Hyper-V sunucularını hangi host grup altına eklemek istediğimizi belirleyebileceğimiz ekran gelecektir. Burada ilgili host grubu seçip eğer eklenecek Hyper-V sunucuları daha önce başka bir VMM sunucusu tarafından yönetiliyor iseler aşağı bölümde bulunan “Reassociate this host with this VMM environment” seçeneğini seçilerek devam edilmelidir.
Yukarıda ki ekranda Next diyerek ilerlediğimizde işlemi başlatacağımız son ekran karşımıza gelecektir. Bu bölümde eğer View Script butonuna tıklarsak yapılacak işlemler için oluşturulmuş olan PowerShell script ni görebiliriz.
Eğer işlem başladıktan sonra Error (408) yani Hyper-V sunucusu üzerinde desteklenmeyen bir VMM agent bulunuyor ise öncelikle bu agent ilgili Hyper-V sunucusu üzerinden kaldırılmalı ve yukarıda ki işlemler tekrarlanmalıdır. İşlem başladığında VMM konsolunun Jobs bölümünde aşağıda ki ekran görüntüsü görülecektir.
İşlemin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından VMM 2012 kullanarak Hyper-V sunucularımızı ve üzerlerinde çalışan sanal makineleri takip etmeye ve yönetmeye başlayabiliriz.
Bu makalemde sizlere VMM 2012 RC sürümüne ortamımızda ki Hyper-V sunucularımızı nasıl katacağımızı anlatmaya çalıştım.
Faydalı olması dileğimle…