VMware ESXi 3.5 in VMware ESXi 4.0 a VMware ESXi 4.0 ın VMware ESXi 4.1 e Yükseltilmesi
Merhabalar;
Bu makalemde sizlere VMware ESXi 3.5 yüklü bir sanallaştırma sunucusunu önce VMware ESXi 4.0 versiyonuna yükseltip ardından VMware ESXi 4.0 versiyonunu da VMware ESXi 4.1 versiyonuna yükseltilmesi işlemlerinin yapılışını anlatmaya çalışacağım. Yükseltme işlemini versiyon versiyon yapmamızın sebebi ESXi 3.5 den 4.1 e yükseltme işleminin vSphere Update Client yazımlı vasıtasıyla desteklenmemesidir. Benzer şekilde VMware ESXi 4.0 dan 4.1 versiyon yükseltmesi de vSphere Update Client ile desteklenmemektedir. Ancak bunu içinde bir yöntem mevcut ve yazımızın ilerleyen bölümlerinde bunuda anlatmaya çalışacağım. Ayrıca, lisanslı ESXi sürümünü kullanıyorsak vCenter Update Manager uygulamasını kullanarak güncelleştirmemizi yapabiliriz.
İlk olarak VMware in sitesinden ESXi 3.5 sürümümüzü 4.0 a yükseltebilmek için gerekli olan yükseltme paketini indirmeliyiz. Bunun için https://www.vmware.com/tryvmware/p/activate.php?p=free-esxi&lp;=1 adresine gidelim. Eğer üye değilsek ücretsiz üye olarak ilgili indirme sayfasına geçebiliriz. Bu sayfada “Upgrade package from ESXi Server 3.5 to ESXi Server 4.0 Update 1“ isimli paketi indirelim ve yükseltme işlemi sırasında kullanacağımız client üzerinde C sürüsünün köküne kopyalayalım. Eğer sistemimizde vSphere Update Client uygulaması kurulu değilse yükseltme işlemini bu uygulamayı kullanarak yapacağımızıdan dolayı VMware vSphere Client uygulamasını indirip sistemimize kuralım ve kurulum sırasında Install vSphere Update Client kutusunu işaretlemeye dikkat edelim.
Yükseltme işlemine geçmeden önce sunucu üzerinde ki sanal makinelerimizin yedeğini almamız önemli. Eğer yükseltme işlemi başarısız olacak olursa sunucu üzerinde ki sanal makinelerimize erişemeyebiliriz. Sanal makinelerimizi yedekleyip kapatalım ve VMware ESXi 3.5 versiyonlu sanallaştırma sunucumuza vSphere Client uygulaması ile bağlanıp sunucu adına sağ tıkladıktan sonra “Enter Maintanence Mode” seçeneğine tıklayarak sanallaştırma sunucumuzu bakım moduna getirelim. Eğer sistemi bakım moduna getirmez isek yükseltme işleminin yapılamayacağı vSphere Update Client tarafından belirtilecektir. Böylece dalgınlıkla yanlış bir sunucuya işlem yapma ihtimalimiz de ortadan kalkmış oluyor.
Yükseltme işlemine başlamak için Start–> All Programs–> VMware yolunu takip ederek vSphere Update Client uygulamasını çalıştıralım. Eğer sistemimiz Windows Vista,7 ya da Windows Server 2008 veya üstü bir işletim sistemi ise uygulamaya sağ tıklayıp Run as Administrator seçeneğine tıklayarak çalıştıralım. Karşımıza gelen VMware Host Update Utility uygulamasında sağ tarafta bulunan “Add Host…” seçeneğine tıklayalım ve gelen ekrana yükseltmek istediğimiz sunucumuzun ip adresini girelim ve OK e tıklayalım. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibi olacaktır.
Yukarıda ki ekranda Upgrade Host butonuna tıklayarak yükseltme işlemini yapacağımız sihirbazın çalışmasını sağlayalım. İlgili ekranda Browse butonuna tıklayarak VMware in sitesinden indirmiş olduğumuz zip li dosyayı gösterelim. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibi olacaktır.
Next diyerek ilerlediğimizde sihirbaz öncelikle yükseltme paketinin doğru ve geçerli bir yükseltme paketi olup olmadığını inceleyecektir. Ardından karşımıza son kullanıcı sözleşmesinin bulunduğu ekran gelecektir. Burada da “I accept the terms of the license agreement” onay kutusunu işaretleyelim ve Next e tıklayalım. Karşımıza ilgili sunucuya bağlanmak ve yükseltme işlemlerin yapılabilmesi için gerekli olan kullanıcı adı ve parola istenecektir. Buraya User name bölümüne root, Password bölümünede parolayı yazıp Next e tıklayarak ilerleyelim. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.
Next e tıkladığımızda sunucumuzun yükseltme için uygun olup olmadığı denetlenecektir. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.
Eğer sunucumuzun herhangi bir uyumluluk sorunu yok ise yükseltme işlemini başlatacağımız ekran karşımıza gelecektir. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.
Yukarıda ki ekranda Finish diyerek yükseltme işlemini başlatabiliriz. İşlem yaklaşık 30 dakika kadar sürecektir. Bu esnada sunucumuz birkaç kez yeniden başlatılacağı için bağlantı kurulamayabilir. Bu nedenle ekranda ki yüzde bölümü oldukça yavaş ilerleyebilir ve sanki takılmış gibi gelebilir. Bu nedenle yükseltme işlemi sırasında vSphere Host Update Utility uygulaması kesinlikle kapatılmamalıdır. Bu işlemi yarıda keseceği için sunucunuz tekrar açılmayabilir. Yükseltme işlemi sırasında aşağıda ki ekran görüntüsü görülecektir.
NOT: vSphere Host Update Utility uygulaması aynı anda sadece bir sunucunun yükseltilmesi işlemini gösterebilmektedir. Hem bu nedenle hem de başka bir aksaklığa sebep olmamak için birden fazla ESXi sunucumuzu yükseltecek isek teker teker yapmanızı tavsiye ederim.
Yükseltme işlemi başarılı bir şekilde tamamlandığında aşağıda ki ekran görüntüsünü göreceğiz.
Bundan sonraki adım OK diyerek işlemi bitirmek ve ardından Scan for Patches butonuna tıklayarak sanallaştırma sunucumuzu güncellemek olacaktır. Ancak sunucumuzu yükselttikten sonra sistem üzerinde yeni sürüm için geçerli bir lisans anahtarı olmadığından deneme süresi etkinleştirilecektir. Bu nedenle VMware ESXi 4.0 versiyonumuzun ücretsiz lisans anahtarını vSphere Client uygulaması ile sunucumuza bağlandıktan sonra Configuration sekmesine geçip Software bölümü altında ki Licensed Features linkine tıklayarak girmeliyiz. Lisans anahtarını güncellemeyi indirdiğimiz sayfada bulabilirsiniz.
Lisanslama işlemimizide tamamladıktan sonra sıra sanallaştırma sunucumuz üzerinde çalışan sanal makinelerimizin donanımlarını yükseltmeye geldi. Sanal makinemizin donanımlarını yükseltmeden önce üzerinde yüklü olan VMware Tools uygulamasını yükseltmek gereklidir. Bu nedenle sanal makinemizi başlatalım ve oturum açtıktan sonra taskbarda bulunan sarı ünlemli VMware Tools ikonuna çift tıklayıp açtıktan sonra Upgrade butonuna tıklayalım. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.
NOT: VMware Tools u önce yükseltmemizin sebebi yeni donanımlara ait sürücüleri barındırması ve bu sayede donanım yükseltmesi sırasında sürücü sorunu yaşamamamızdır.
VMware Tools uygulamamızın eski versiyonu kaldırılıp yeni versiyonunu Complate seçeneği ile kurduktan sonra sanal makinemizi yeniden başlatalım ve kurulumun geçerli olmasını sağlayalım. Bu işlemin ardından sıra geldi sanal makinemizin donanımının yükseltilmesine.
NOT: Sanal makinenin donanımının yükseltilmesi işlemi (versiyon 4 den versiyon 7 ye) eğer sanal makine üzerinde snapshot yok ise ya da sanal makinenin tam yedeği alınmamış ise geri alınamayacak bir adımdır.
NOT: Eğer ortamda vMotion yapılan VMware ESXi 3.5 sürümü bir sanallaştırma sunucumuz var ise ya bunuda VMware ESXi 4.0 a yükseltmeliyiz ya da sanal makinemizin donanım versiyonunu yükseltmemeliyiz. Eğer sanal makinemizin donanım versiyonunu yükseltirsek daha düşük versiyonlu bir ESXi sunucumuz üzerinde sanal makinemiz çalışmayacaktır. Eğer vMotion lisanslı ESXi kullanılıyorsa bu özellik farklı versiyonlu iki sanallaştırma sunucusu arasında çalışmayacaktır.
NOT: Bu işlem sırasında sanal makinemiz kapalı durumda olmalıdır.
Bu işlem içn sanal makinemizi kapattıktan sonra sanal makinemize sağ tıklayalım. Karşımıza çıkan menüde Upgrade Virtual Hardware seçeneğine tıkladıktan sonra karşımıza gelecek olan ve bu işlemin geri alınamayacağını belirten uyarı ekranında da Yes butonuna basarak sanal makinemizin donanım yükseltme işlemini tamamlayalım. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.
Ardından sanal makinemizi başlatalım. Sanal makinemiz üzerinde oturum açtığımızda Windows Server mız yeni donanımları bulup kuracaktır. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra değişikliklerin geçerli olabilmesi için siste
mimizi yeniden başlatmamızı belirten bir uyarı ekranı karşımıza çıkacaktır. Burada da Yes butonuna tıklayarak sistemimizi yeniden başlatalım. Bu işlemi aynı sanallaştırma sunucusu üzerinde ki diğer sanal makinelerimizede uygulayalım. Böylece sanal makinemizin donanımını da versiyon 7 ye yükseltmiş olduk.
mimizi yeniden başlatmamızı belirten bir uyarı ekranı karşımıza çıkacaktır. Burada da Yes butonuna tıklayarak sistemimizi yeniden başlatalım. Bu işlemi aynı sanallaştırma sunucusu üzerinde ki diğer sanal makinelerimizede uygulayalım. Böylece sanal makinemizin donanımını da versiyon 7 ye yükseltmiş olduk.
Peki VMware ESXi 4.0 sürümlü sanallaştırma sunucumuzu 4.1 sürümüne yükseltmek istersek ne yapmalıyız? Maalesef bu yükseltme işlemi vSphere Host Update Utility kullanılarak yapılamıyor. VMware bu desteği kaldırdı. Eğer yükseltme işlemini bu uygulama vasıtasıyla yapmaya çalışırsak aşağıda ki hata mesajı karşımıza çıkacaktır.
VMware, VMware ESXi 4.1 sürümüne yükseltme işlemini vCenter Update Manager uygulaması ile desteklemektedir. Ya da VMware vSphere CLI uygulamasını kullanarak komut satırından bu işlemi gerçekleştirebilmekteyiz. Ancak vCenter Update Manager ücretli olduğundan bize kalan seçenek vSphere CLI uygulaması vasıtasıyla bu yükseltme işlemini gerçekleştirmek.
NOT: Eğer vCenter Update Manager uygulamasını kullanıyor iseniz sanallaştırma sunucunuzdan önce bu uygulamayı yükseltmeniz gerekmektedir.
vSphere CLI uygulamasını http://communities.vmware.com/community/vmtn/vsphere/automationtools/vsphere_cli adresinden indirip kurduktan sonra “ESXi 4.1 (upgrade ZIP from ESXi 4.0)” isimli yükseltme paketini https://www.vmware.com/tryvmware/p/activate.php?p=free-esxi&lp;=1 adresinden çekelim ve ESXi-4.0.0-1.9.208167-upgrade-release.zip isimli dosyayı az önce çekip kuruduğumuz vSphere CLI yüklü makinenin C sürücüsüne kopyalayalım. Ardından Start–> All Programs–> VMware–> VMware vSphere Cli altında ki Command Prompt linkine tıklayalım. Karşımıza komut satırı ekranı gelecektir. Bu ekran da aşağıda ki komutu yazalım ve Enter a basalım.
vihostupdate.pl –server -install –bundle C:\ESXi-4.0.0-1.9.208167-upgrade-release.zip
Komutu çalıştırdığımızda sunucuya bağlanmak için bizden kullanıcı adı ve parola istenecektir. Bu bölümü de root kullanıcısı ve parolası ile devam ettiğimizde kurulum başlayacaktır. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibi olacaktır.
Kurulum başarılı şekilde tamamlandığında sanallaştırma sunucumuzu yeniden başlatmamızı söyleyen uyarı mesajı görülecektir. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.
Sunucumuzu yeniden başlattıktan sonra VMware vSphere Client ile bağlanmak istediğimizde karşımıza yeni versiyonun vsphereclient.vmware.com adresinden çekileceğini belirten bir ekran karşımıza çıkacaktır. Maalesef eskiden olduğu gibi client uygulamasını ilgili sanallaştırma sunucusuna web üzerinden bağlanıp indiremiyoruz (bağlanıp indirmek istediğimizde ise bizi yukarıda ki adrese yönlendirecektir). Bunun en önemli sebebi ise client uygulamasının boyutunun 267 Mb gibi yüksek bir rakam olması.
NOT: Kurulum dosyasının boyutu az olmasına karşın kurulumun yapılabilmesi için disk üzerinde en az 1.5 Gb boş alan olması gereklidir. Kurulum tamamlandığında ise disk üzerinde kaplanan alan yaklaşık 750 Mb olacaktır.
Bu uygulamayı daha sonra başka client lara da kurulması ihtimaline karşı “Save the installer” seçeneğini kullanarak kurulum dosyasını kayıt etmeyi tercih etmenizi tavsiye ederim. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.
Kurulumun ardından yeni vSphere Client uygulamasını kullanarak sunucumuza bağlanabilir ve üzerinde ki sanal makinelerimizi çalıştırabiliriz. Sanal makinelerimizi çalıştırdıktan sonra üzerlerinde ki VMware Tools uygulamasını yükseltmek için az önce yaptığımız işlemleri tekrarlamamız yeterli olacaktır.
Bu makalemde sizlere VMware ESXi 3.5 versiyonlu bir sanallaştırma sunucusunu VMware ESXi 4.0 versiyonuna yükselttikten sonra VMware ESXi 4.0 versiyonunu da VMware ESXi 4.1 versiyonuna yükseltilmesi işlemlerini anlatmaya çalıştım. Faydalı olması dileğimle…
M. Hakan CAN
Hakan hocam eline sağlık çok teşekkürler değerli bilgiler için.