vRealize Operations Automation Central Series – 1

Merhabalar,

Bu makale serisinde vRealize Operations 8.4 ile gelen ve güncel sürüm 8.10 ile kullanımda olan Automation Central bölümünü anlatmaya çalışacağım.

Makalemizin bu ilk bölümünde Automation Central ile birlikte hangi aksiyonları gerçekleştirebileceğimize ve genel özelliklerine bakacağız. İlerleyen bölümlerde herbir aksiyona detaylı olarak değinmeye çalışacağım.

vRealize Operations ana ekranında sol bölümde altta bulunan Automation Central linkine tıkladığımızda aşağıda ki ekran görüntüsü bizi karşılayacaktır.

Burada üst kısında yaklaşan kaç adet zamanlanmış işin olduğu ve sağında ise yeni bir Automated Job tanımlamak için Add Job linki bulunmakta.

Alt kısımda Schedule, Report, History ve Jobs olarak 4 adet sekme bulunmakta.

Schedule Tab: Sekmede bir takvim bulunmakta ve bu takvimde geçmiş ve gelecek işleri ay bazında görebiliyoruz.

Report Tab: Sekme de Reclamation ve Rightsizing automated job ları için istatiksel ve grafiksel bilgileri görebiliyoruz.

History Tab: Sekmede geçmişte çalışan (başarılı, başarısız) ve in progress şeklinde ki işleri görebiliyoruz.

Jobs: Sekmede tanımlanmış olan işleri ve detaylarını görüp buradan düzenleme sayfasına geçerek o iş ile ilgili değişiklikleri yapabiliyoruz.

Son olarak Add Job linkine tıkladığımızda otomasyona alabileceğimiz işlere değinmek istiyorum. Bu linke tıkladığımızda karşımıza Create Job sayfasında ki ilk adım olan Select Action sekmesi gelmekte.

Select Action Tab

Bu ekranda tanımlayacağımız iş için aşağıda ki alanları doldurmamız ya da seçim yapmamız gerekmekte.

  • Name
  • Description
  • Actions
    • Reclamation
      • Delete old Snapshots
      • Delete Idle VMs
      • Power off Idle VMs
      • Delete powered off VMs
    • Performance Optimizations
      • Downsize oversized VMs
      • Scale-up undersized VMs
    • General Options
      • Reboot VMs

Select Scope Tab

Bu ekranda oluşturacağımız otomasyonun hangi datacenter(s) ya da cluster(s) lar üzerinde çalışacağını ve herhangi bir filtre kullanarak çalışacak işin belirli bir VM grubu için mi yoksa tamamı için mi olacağını belirleyebiliyoruz. Tüm seçimleri ve filtreleri tanımladıktan sonra Preview Scope ile hangi VM lerin bu otomasyona dahil olacağını da görüntüleyebiliyoruz.

Schedule Tab

Son ekranda otomasyon işinin zamanlamasını yapmamız gerekiyor. Burada işin ne zamandan itibaren (Start Date)ve saat kaçta (Start Time) başlayacağı, tekrarlama sıklığı (Recurrence), hangi gün(ler) çalışması istendiği, eğer bir tarihten sonra işin çalışmasını durdurmak istiyor isek (End Date) belirleyebiliyoruz.

Notifications kısmında ise otomasyon işi başlamadan ve tamamlandıktan sonra mail ile bilgilendirme yapılmasını sağlayabiliyoruz. Bu kısmı etkinleştirdiğimizde otomasyon işi başlamadan 2 saat önce mail ile hangi işlerin çalıştırılacağı ve Scope gibi bilgiler bize iletiliyor böylece işi durdurma ya da düzenleme fırsatımız oluyor.

Otomasyon işini oluşturduğumuzda belirlediğimiz zamanlama detaylarına göre ana takvimde iş görünür duruma geliyor.

Böylece bu makalenin sonuna gelmiş olduk, umarım faydalı bir başlangıç olmuştur. İlerleyen makalelerde kullanabileceğimiz otomasyon işlemlerine ilişkin detaylı bilgileri paylaşacağım.

You may also like...